Kijkafstand TV bepalen

Kijkafstand TV bepalen

De kijkafstand van de TV bepaalt mede wat het meest ideale TV formaat is. Je kunt de kijkafstanden bekijken in een handige tabel zodat je overzichtelijk kan zien welk tv formaat er bij een bepaalde kijkafstand past. Dit voorkomt dat je een te grote of te kleine televisie aanschaft. De afstand van de TV naar de bank wordt gemeten in meters. Benieuwd wat de ideale kijkafstand bij jou is? Bekijk dan hieronder welk formaat er bij een bepaalde afstand het beste past. Bekijk de formaten:

Kijkafstand TV

De kijkafstand van de TV geeft een goede indicatie van hoe groot de TV moet zijn in bijvoorbeeld de woonkamer of de slaapkamer. Ben je een echte filmkijker en wil je er thuis een bioscoop van maken? Je kunt dan altijd afwijken van het advies dat in de tabel bet kijkafstanden staat. Wil je liever geen thuisbioscoop en heb je liever dat de televisie niet prominent aanwezig is? Je kunt dan altijd kiezen voor een kleiner formaat dan dat het beste past bij de kijkafstand. De kijkafstand TV wordt veel geraadpleegd bij het kopen van een nieuwe televisie. De kwaliteit van de TV’s wordt steeds beter en de beelden steeds scherper. Dit is van invloed op de kijkafstand van de TV.

Populaire televisies per kijkafstand:

Kijkafstand Samsung TV bepalen

Samsung Neo QLED 43 inch

Met de Samsung Neo QLED 43 inch geniet je van kleurrijke beelden en een meeslepend geluid. Dankzij de Neo QLED technologie bestaat het beeldscherm uit duizenden lampjes die individueel oplichten en dimmen.

Lees verder >>

Philips kijkafstand TV bepalen

Philips The One 50 inch TV Ambilight

De Philips The One 50 inch met Ambilight is een 4K televisie waarmee je naar realistische en kleurrijke beelden kijkt. Dankzij de Ambilight techniek schijnt de tv licht in de kleur van het beeld op de muur achter het toestel.

Lees verder >>

LG kijkafstand TV bepalen

LG OLED 55 inch TV

Met de LG OLED 55 inch TV bekijk je levensechte beelden met een sterk contrast, hoge helderheid en realistische kleurdetails. Omdat iedere pixel van het OLED scherm apart oplicht of dimt, wordt ieder deel van het beeld nauwkeurig aangestuurd.

Lees verder >>

Kijkafstand Samsung OLED TV

Samsung OLED 65 inch TV

De Samsung OLED 65 inch TV brengt je favoriete content haarscherp en levensecht in beeld op deze tv met een dun ontwerp van slechts 17 millimeter. Door de 4K of 8K resolutie zie je ook kleine details duidelijk in beeld.

Lees verder >>

Welke afstand bij TV kijken?

De afstand van het TV kijken is voor iedereen verschillend. Met behulp van een handige tabel kun je daarom de verschillen kijkafstanden bekijken samen met het meest passende formaat. De afstand van het TV kijken kun je het eenvoudigst opmeten met een meetlint. Je meet afstand tussen de tv en de plek waar je het meeste zit. In veel gevallen is dit de bank. Je kunt de afstand vervolgens afronden op halve meters. Het komt daarbij niet aan op een paar centimeter meer of minder.

Afstand televisie tot bank

De afstand tussen de TV en de bank is, zoals hierboven benoemd, de meest populaire methode om te kunnen bepalen hoe groot de TV moet zijn. Vrijwel iedereen zit het liefst op de bank om naar een serie, film of ander programma te kijken. Is je televisie verbonden met wifi of met een kabel? Controleer dan eens of de internetsnelheid nog voldoende is om de beste kwaliteit te kunnen streamen. Omdat je vanaf de bank televisie kijkt is het dan ook een logische stap om uit te gaan van de afstand tussen de TV en de bank bij het bepalen van het formaat. Zit je niet op een bank maar veel op stoelen? Gebruik dan de stoelen als uitgangspunt. Je ziet dit bijvoorbeeld veel terug in de keuken. In de slaapkamer kun je het hoofdkussen als meetpunt gebruiken.

Kijkafstanden televisie

De kijkafstanden per afstand in meter kun je eenvoudig bekijken in de tabel. In deze tabel kun je de kijkafstanden van de TV bekijken samen met het meest geschikte TV formaat. De kijkafstanden kun je daardoor op twee manieren gebruiken. Door te kijken naar de afstand in meters maar ook door te kijken wat de kijkafstand moet zijn bij een bepaald TV formaat. Heb jij bijvoorbeeld een 55 inch TV en wil je weten wat daarvoor de ideale kijkafstand is? Bekijk dan de handige tabel. Je ziet zo in een oogopslag wat de kijkafstanden van de verschillende formaten zijn.

Welk TV formaat per meter kijkafstand?

Eerder is al geschreven dat de tabel uitgaat van de ideale kijkafstand. Wat is nu de ideale kijkafstand van een TV? Omdat dit per situatie kan verschillen wordt er uitgegaan van gemiddelden. Het kan dus zijn dat er bij jou toch een groter of kleiner formaat beter past. Bekijk en vergelijk daarom altijd goed wat voor jou het beste is. De ideale TV kijkafstand houdt in dat je met een bepaalde afstand in meters een bepaald TV formaat nodig hebt. Komt de afstand overeen met het formaat? Dan kun je op de meeste ideale manier TV kijken. Het scherm is bij vrijwel iedereen niet te groot en niet te klein. Perfect voor een romantisch avondje film kijken met je partner of een gezellige sportwedstrijd met vrienden.

Ideale afstand televisie

Wie wel eens te dicht op een TV heeft gezeten merkt niet alleen dat de kwaliteit van het scherm korrelig kan zijn, je kunt ook last krijgen van je ogen. Je ogen kunnen beginnen te tranen omdat het licht van de TV te vel kan zijn. Op lange termijn is dit slecht voor je ogen. De ideale afstand van de televisie voorkomt dt je traanogen krijgt en zorgt er tevens voor dat je de beste kwaliteit van het beeld hebt. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je te ver van een 65 inch 8K scherm zit, je geen verschil meer kan zien tussen een 4K en een 8K scherm? De details van een 8K scherm zijn dan te klein geworden om met het menselijk ook te zien.

Afstand per TV inch

Met behulp van de onderstaande tabel kun je de verschillende kijkafstanden en de TV formaten bekijken. In de tabel zie je de afstand van de TV in meters en daarnaast staat het TV formaat in inch. Twijfel je over een geschikt formaat? De afmetingen (diameter, lengte en breedte) kun je met bijvoorbeeld schilderstape op de muur plakken om te kijken hoe dit staat. Bevalt dit formaat? Dan heb je de juiste keuze gemaakt.

Afstand in metersTV formaat in inch
1 – 232
2 – 343
3 – 450
4 – 555
5 – 665
Coolblue banner