Kijkafstand TV 5 meter

Kijkafstand TV 5 meter

Bij een kijkafstand van 5 meter heb je de keuze uit verschillende TV formaten. Welke formaat is nu het best passend en daarmee ideaal voor mijn kijkafstand van 5 meter? Een antwoord op deze vraag zie je op deze pagina. Je hebt een mooie ruime woonkamer en je wilt een TV dat goed past bij de kijkafstand van 5 meter. Welk formaat heb je dan nodig? Wil je het minimale of het maximale uit je televisie halen of wil je juist het aanbevolen formaat? Maak daarvoor handig gebruik van de tabel. Je ziet hier in één oogopslag wat de verschillende TV formaten zijn bij de kijkafstand van 5 meter. Bekijk hieronder de tabel:

Vijf meter afstand TV

Een vijf meter afstand tot de TV kom je tegen bij veel ruimte woningen en brede woonkamers. Veel nieuwbouwwoningen hebben een brede woonkamer waarbij de afstand tussen de TV en de bank vijf meter is. Bij sommige woningen is dit zelfs nog meer. Indien je gaat verhuizen naar een grotere woning is de televisie één van de dingen die dan veelal wordt vervangen. Een grotere kamer betekent vaak ook een grotere televisie. Het formaat dat past bij vijf meter afstand zie je op deze pagina. 

LG kijkafstand TV bepalen

LG OLED 55 inch TV

Met de LG OLED 55 inch TV bekijk je levensechte beelden met een sterk contrast, hoge helderheid en realistische kleurdetails. Omdat iedere pixel van het OLED scherm apart oplicht of dimt, wordt ieder deel van het beeld nauwkeurig aangestuurd.

Lees verder >>

Kijkafstand Samsung TV bepalen

Samsung Neo QLED 65 inch TV

Met de Samsung Neo QLED 65 inch TV geniet je van kleurrijke beelden en een meeslepend geluid. Dankzij de Neo QLED technologie bestaat het beeldscherm uit duizenden lampjes die individueel oplichten en dimmen. 

Lees verder >>

Kijkafstand Samsung OLED TV

Samsung OLED 75 inch TV

De Samsung OLED 75 inch TV brengt je favoriete content haarscherp en levensecht in beeld op deze tv met een dun ontwerp van slechts 17 mm. Door de 4K of 8K resolutie zie je ook kleine details duidelijk in beeld.

Lees verder >>

TV kijkafstand 5 meter

Welk formaat voor jou het meest geschikt is, is ook afhankelijk van je eigen smaak. Wil je er een thuisbioscoop van maken of wil je juist dat de televisie zo min mogelijk opvalt in de woonkamer? Het heeft een grote invloed op de keuze. Vandaar dat je in de tabel ook drie verschillende formaten ziet. Dit zijn de adviezen op basis van kijkafstand van 5 meter.

Het bepalen van de TV kijkafstand kun je eenvoudig zelf doen. Heb je een bouwtekening of plattegrond van het huis? Dan gaat het nog een stuk eenvoudiger en kun je de afmetingen van de woonkamer direct opzoeken. Indien je deze niet hebt zul je de afstand moeten opmeten met een meetlint. Je meet de afstand van de plek waar de televisie komt tot aan de plek waar jij het meeste zit. Kom je uit op (ongeveer) 5 meter? Dan kun je de onderstaande tabel gebruiken. Is de afstand korter? Bekijk dan eens de pagina met 4 meter.

Welk TV formaat bij 5 meter afstand?

Nu je zeker weet dat de afstand 5 meter is, kun je de onderstaande tabel als hulpmiddel gebruiken. Het geeft een antwoord op de vraag: Welke TV formaat bij 5 meter afstand? Zoals al eerder in de tekst is benoemd is de tabel een hulpmiddel. Je kunt hier altijd van afwijken. Het zijn adviezen op basis van de kijkafstand en het TV formaat in inch.

In de tabel zie je welk TV formaat bij vijf meter afstand wordt aanbevolen. Het aanbevolen formaat is 65 inch. Omgerekend naar centimeters heb je dan een televisie met een doorsnede van 165 centimeter. Dit formaat heeft daarnaast een gemiddelde hoogte van 84 centimeter en een breedte van 145 centimeter. Benieuwd hoe dit formaat staat in je kamer? Je kunt hem eenvoudig op de muur afplakken met tape. Gebruik schilderstape om geen beschadiging aan de muur te veroorzaken. Tevreden met het resultaat? Dan is dit het formaat waarvoor je moet gaan.

Kijkafstand TV 5 meterTV formaat in inch
Minimale formaat55
Aanbevolen formaat65
Maximale formaat75

Tussen de vijf en zes meter?

Is de kamer groter dan vijf meter maar niet groter dan zes meter? Dan zit je er als het waren tussenin. Welk formaat moet je dan kiezen? Bij de afstand van vijf meter is de aanbevolen afmeting 65 inch. Je zou dit formaat ook kunnen kiezen bij een afstand tussen de vijf en zes meter. Denk je toch dat dit te klein is? Je kunt dan het maximale formaat van 75 inch gebruiken. Deze formaten zijn uiteraard richtlijnen waarvan je kunt afwijken. Let er wel op dat een televisie veel licht produceert. Een te grote TV in een te kleine kamer kan daardoor nadelig uitpakken.

Coolblue banner